måndag 4 maj 2009

Att se

När jag flyttade till Stockholm för ungefär tio år sedan var det med förväntan jag såg fram emot att nyttja stadens rika kulturliv. Teatrar, opera och museér väntade på att besökas av mig. När jag ser tillbaka kan jag räkna på handens ena fingrar de gånger jag tagit mig för något sådant, jag borde skämmas :(
mmm
Nu ger Kungliga Operan än en gång Svansjön. Den Kungliga Baletten dansar åter den ryska koreografen Natalia Conus uppskattade version iscensatt för det svenska kompaniet 1964 baserad på 1895 års uppsättning vid Mariinskijteatern i S:t Petersburg. Detta ska vara en ljus, klassisk tolkning som Kungliga Baletten är ensam om att dansa i världen. Jag har förmodligen redan önskat mig något i morsdagspresent, men biljetter till den här föreställningen skulle stå högt i kurs!

Innan påsk köpte jag en (iallafall för mig) ny inredningstidning, Vårt Nya Hem. Jag tycker kanske inte att den hade så mycket nytt att komma med innehållsmässigt, förutom på en punkt. Insprängt bland interiörer och inredning fanns ett helt fantastiskt modereportage. Fotografierna som nästan känns drömlika kombinerar mode och inredning på ett subtilt sätt som känns både nytt och läckert. Bilden ovan är ur just detta reportage; Vårt nya hem nr 03 2009.

Prins Eugenes Waldemarsudde har nyligen haft en utställning med textila formgivaren och konstnären Hans Krondahl. Han har under sitt yrkesverksamma liv framställt textil bildkonst för offentlig miljö, men också arbetat som designer för industriproduktion, bla för NK:s textilkammare, Borås Väfveri och Katja of Sweden. Detta är en utställning jag verkligen inte ville missa, men det gjorde jag. Fram till den 19:e april fanns den här i Stockholm, nu fortsätter utställningen till Malmö där den visas på Malmö konstmuseum den 28/5–16/8. Ni som har möjlighet - se den!

Tyget Spefåglar trycktes 1959 på Ljungbergs textiltryckeri. Jag tycker om mönstret som i allra högsta grad fungerar än. Bilden lånad från designarkivet.

2 kommentarer:

 1. OM du får möjlighet, gå & se Baletten!
  Jag fick äran att se den sist de satte upp Svansjön och det var MAGISKT...

  Opera måste du också gå på!
  Kaknästornet är en kul Stockholms-kultur-grej som passar hela familjen :)

  Hoppas du får se Svansjön & Carmen :)
  Men Trollflöjten är inte mycket att ha ;p

  SvaraRadera
 2. Sienneis: Ja, jag ska verkligr försöka ta mig i kragen och gå och se baletten. Operan har jag varit på flera gånger, men det börjar bli några år sedan nu. Kaknästornet - bra tips! Har aldrig varit där fastän jag jobbade i närheten i flera år. Ha en bra dag!

  SvaraRadera