tisdag 31 mars 2009

Inspiration: Mönster

Jag är nog lite fanatisk när det kommer till tyger och mönster. Jag tycker om mönster där man upptäcker nya former och figurer ju längre man tittar på dem, men även strikt grafiska mönster med enkla former. För massor med år sedan pluggade jag Textil Formgivning ett par år, jag kommer ihåg vilken enorm tillfredställelse det låg i att rita mönster som upprepades meter efter meter. Jag ser mönster överallt. Formen på ett blad eller en gren, iskristaller på ett fönsterglas, sprickorna i isen eller Karlas godnattsaga kan inspirera till nya mönster. Här är några jag inspireras av idag.Fiskdans och Havsbotten heter dessa mönster som kommer från Almedahls. Båda tygerna är nytryck från Almedahls arkiv, designer okänd. Jag tycker om lekfullheten och den marina touchen i dessa mönster. I sommar kan man förhoppningsvis se ett par stolar omklädda i de här tygerna hos oss på landet. Bilderna lånade från Sköna Hem.


Hittade av en slump en serie japanska mönsterböcker på Amazon.com. Bara omslagen gör att jag blir sugen på att klicka hem dem!Amy Butler heter en amerikansk formgivare som gör färgsprakande mönstrade textilier. Roligt är att hon även gör produkter av sina egna mönster/tyger. Hennes hemsida är full av inspiration, här kan man ladda ner gratismönster på bla hennes väskor och qviltar, men även på papperspyssel. Rekommenderas! Eget collage med bilder från Amy Butler.

2 kommentarer:

  1. Vilket härligt halsband från Amy Butler! Ska bli spännande höra vad du säger om rottingstolen, om du hinner se den före! Så svårt ibland veta var man ska svara på en kommentar tycker jag. Så i det här fallet svarade jag både här och i mitt kommentarsfält..

    Lisa

    SvaraRadera
  2. Ida, vilken fin blogg du har. Känns lite som att få träffa dig oftare... Lääängtar...

    /Challan

    SvaraRadera