fredag 13 mars 2009

Kök
Samma dag vi flyttade in började vi att riva köket. Grannarna undrade nog vad som var på gång när högen av köksluckor och gipsväggar tornade upp sig framför huset. Från början var köket indelat i tre små rum; en tambur innanför köksdörren, själva köksdelen och en pigkammare . Vi började med att ta bort alla väggar för att i stället få ett lite större kök. Golvet som vi var tvungna att skarva på ett par ställen slipades och målades ljusgrått. Valet av köksstommar och luckor var inte självklart, men till slut bestämde vi oss för IKEA, för att i stället kunna lägga lite mer krut på vitvaror, bänkskivor och diskbänk. Det enda som vi sparade när vi gick berserk i köket är den emaljerade vedspisen, det är något speciellt att tassa upp tidigt en vintermorgon och göra upp eld så att köket är varmt och mysigt lagom till att man ska äta frukost. Idag, snart ett par år efter bygget känner jag mig mycket nöjd med vårt moderna lantkök. Även här finns det lister som saknas och fönsterfodrerna är fortfarande omålade, men så nära ett färdigt rum som det här kommer man nog inte i Villa Tallås just nu :)

Eftersom jag tycker väldigt mycket om att baka och laga mat har jag samlat på mig ganska många schyssta köksprylar under åren. När jag tänker efter är det faktiskt inte så mycket jag behöver, sen finns det ju en hel del man vill ha i alla fall ;) Redan när jag bodde hemma samlade jag på vackert porslin, fram för allt ugnsfat och uppläggningsfat från 50-talet. En hushållsassistent har jag redan, en Bosch anno år 1960 eller något sånt. Den byter jag inte bort för allt i världen, inte ens mot en sprillans röd Kitchenaid. Min assistent som jag ärvt av min mormor klarar av i stort sett allt . På hösten får den passera äpplen till äppelmos, en bulldeg eller bröddeg snor den ihop på ett nafs, köttfärs är lätt som en plätt om man råkat komma över en älg eller så, och som kronan på verket fixar den julkorven galant (har hänt en gång i min ägo). 1. Något jag faktiskt vill ha är nytt vardagsporslin. Jag har bestämt mig för Swedish Grace, en klassiker man nog inte tröttnar på i första taget. 2. Estrid Ericsons röda elefantbricka skulle passa utmärkt i vårt svartvitröda kök. Bra att ha när man vill gå ut och fika på altanen i sommar. 3. Taika betyder trolleri på finska, och mönstret på kollektionen med samma namn är verkligen magiskt. Jag har de blå skålarna sedan förut, nu vill jag ha de svartvita kopparna med fat också. 4. Vi har ingen fin brödkorg, gillar brödpåsen från Stelton. Passar lika bra för frukt eller småprylar. 5. En burk löjrom från Norrbotten saknar jag ikväll. Råraka, löjrom, hackad rödlök, en klick gräddfil och nymald svartpeppar- say no more!

5 kommentarer:

 1. Vilket fint och mysigt kök! Jag förstår att Ni stortrivs där. Charmigt med en gammal spis också som skänker en speciell känsla. Vi har en del från Swedish Grace och jag kan bara rekommendera den. Ett tidlöst, klassiskt uttryck som alltid fungerar. Elefanterna är klassiker också. Jag gillar dina val, liksom din blogg. Kul att ha hittat hit! Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. W: Vad roligt att du gillar vårat kök! Hoppas du tycker lika bra om resten av rundvandringen i vårt hus. Ha en fortsatt skön helg!

  SvaraRadera
 3. Vilken trevlig blogg, Jättefint kök, nu måste jag få upp min bumling i köket!

  SvaraRadera
 4. Åh vilket snyggt kök. Vill också ha en vit Bumling. Jättefin blogg :D

  SvaraRadera
 5. Martina & Skönt hemma: Roligt att ni hittat hit och att ni tycker om vårt kök. Jag håller med, Bumlingen är jättefin! Den har hängt med enda sedan jag flyttade hemmifrån och bodde i en pyttelägenhet, funkar fortfarande!

  SvaraRadera