tisdag 24 mars 2009

Dagens konstnär: Frida


Frida Kahlo föddes för mer än 100 år sedan, den 6:e juli 1907, men har idag en självklar plats i konsthistorien. Tidigt tog hon upp teman som senare skulle hamna i ropet, som etnicitet och kvinnorollen. Jag älskar hennes kraftfulla målningar, men också hennes eget uttryck. Med hennes färgstarka indianinspirerande kläder är hon som tagen ur en annons för Odd Molly. Fotografen Nickolas Muray (1892-1965) var både Fridas vän och älskare och tog tusentals fotografier av konstnärinnan under trettio -och fyrtiotalet. Många av bilderna är otroligt vackra och finns nu att beskåda på en vandringsutställning på andra sidan Atlanten. Fram till den 19:e april finns utställningen på Museum of the Southwest i Midland, Texas, därefter flyttar den till Buffalo, New York. Hela utställningsprogrammet finns att se här.

2002 hade filmen Frida premiär med Salma Hayek i huvudrollen. Filmen baseras på Hayden Herreras biografi om konstnärinnan som kom ut 1983, och är en färgstark film precis som hennes konstverk. Detta är en film jag gärna ser om, har precis klickat hem den för 59 pix på CDON.Popkonstnären från Californien, Trek Thunder Kelly har gjort sin egen tolkning av Frida Kahlo. Trek mixar ofta flera bilder i sina konstverk vilket gör att de får en annan innebörd. Jag rekommenderar varmt ett besök på hans hemsida.

2 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt inte sett den filmen. Det borde det bli ändring på. Tack för ett läsvärt inlägg!

    SvaraRadera
  2. Weronica: Se till att se filmen snarast!Salma Hayek gör en bra rollprestation som Frida Kahlo. Boken som filmen baseras på av Hayden Hererra är också läsvärd, sällan har jag fastnat i ett så fängslade människoöde!

    SvaraRadera