fredag 27 mars 2009

Tankar om trädgård

Visste ni att det finns ungefär 300 olika sorters pelargonier? På somrarna har vi minst två olika grupper med krukor som prunkar av pelargonier i olika nyanser av vitt och rosa. Krukor passar mig utmärkt, i dem har man liksom kontroll på ogräset. Krukorna med pelargonier från förra året för dock en tynande tillvaro i källaren. Som vanligt tänker jag mig att jag ska ta hand om dom som om dom vore mina bebisar, men sedan visar det sig att det räcker med att komma ihåg att ge mjölk till den bebisen jag redan har. Att dessutom komma ihåg att vattna pelargonbebisarna är mission impossible!
mmm
Med köpet av Villa Tallås följde en härlig trädgård som skapats och vårdats av tidigare husägare. På vårkanten har jag alltid storslagna planer om färgmatchade perennrabatter, grusgångar och olika gröna rum. Blir det så då? Jovars, på försommaren ser det mesta prydligt ut. Ogräset är rensat och täckbarken ligger mörk mellan plantorna. I växthuset blommar tomaterna och olivträdet skjuter nya skott. Sedan åker vi på semester. När vi kommer hem har plantor och ogräs löpt amok och av den svarta täckbarken ser man noll och intet. Öppnar man dörren till växthuset slår doften av övermogna tomater emot en, i hörnen har spindlarna tagit över och spunnit nät mellan fönsterrutorna. Drömmen om den perfekta (men lite bohemiska) trädgården håller dock i sig. Nytt till denna säsong är en ny uteplats med gatsten lagd i vackra bågar, samt en gungsoffa (läs hammock) som jag fick i födelsedagspresent förra året.

Jag vill ha nya krukor till entrén. Dessa från IKEA tycker jag väldigt mycket om!

2 kommentarer:

  1. Roligt att läsa dina tankar om trädgård. Vi står ju inför ett helt annat scenario - blogg platt lera som skall bli till något efter hand. Nästa vecka börjar de att gräva här. Det är oceaner av tid kvar till en uppväxt bohemisk trädgård här :). En uteplats med gatsten låter mycket vackert!

    SvaraRadera
  2. Weronica: Jag förstår att leran inte känns alltför upplyftande, men å andra sidan har ni fria händer att bestämma precis hur ni vill att er trädgård ska se ut. Ni kan väl täcka leran med färdig gräsmatta på rulle;)

    SvaraRadera