torsdag 26 mars 2009

Hösten enligt Formex (och mig)


Att resa stilmässigt är åter i ropet. Igår när jag läst nyhetsbrevet från Formex som siar om hösten-09, började jag fundera på vad begreppet "Vintage travel, travel in style" betyder för mig. Jag tänker alltid i bilder innan jag kan formulera om tankarna till ord, och det första som dyker upp på näthinnan är tågresor med tåg som Orientexpressen. Resturangvagnar med stärkta linnedukar, kvinnliga resenärer med dräkt och rödmålade läppar, manliga med väst, kostym och hatt.
mm
Bilder från ovan: Bild ur filmen Pearl harbour. Kate Beckinsale, rätt både hemma och på jobbet. Sval elegans eller stärkt sjuksköterskeuniform. Fancy resväska från Louis Vuitton, foto av Annie Leibovitz. Exteriör och interiörbilder från orient-express.com
Kartor och jordglober blir viktiga detaljer i inredningen enligt Formex. Jag kommer ihåg fascinationen för vår jordglob när jag var liten. Man satte snurr på den och stoppade den med pekfingret, där fingret pekade skulle man bo. Nackdelen med jordglober idag är väl att kartbilden tycks ändras hela tiden.


I bland plockar jag fram våra gamla ryska kristallglas när vi har middag. Jag tycker om att blanda gammalt med nytt och ställer dem gärna bredvid ett vattenglas utan krusiduller, tex detta. Kofferten fyndade vi på Myrorna förra året för det facila priset 250 kronor.Jag tycker om att den är lite bucklig och rostig, det ger bara pjäsen patina som Knut Knutsson skulle ha sagt.

När det gäller assocearerna tänker jag classy. För honom, en Montblancpenna och en fin klocka. För henne, rödaste läppstiftet, pärlor och Chanel No5. Böcker, som förströelse och assocear, kommer starkt, jag har valt klassikern Mordet på Orientexpressen av Agata Christie som färdlektyr.
Färgerna som gäller i höst är inte riktigt min kopp te, jag gillar mer vitt i kombination med den Frankska (kan man skriva så?) färgskalan.

8 kommentarer:

 1. Hm, det kändes lite dumt det här. Såg att en annan bloggarkollega gjort ett snarlikt inlägg. Eftersom jag lagt ner så pass mycket tid på detta i natt:) väljer jag ändå att publicera det. Detta är ju min tolkning./Ida

  SvaraRadera
 2. Tycker om din tolkning! Man kan nog inte få för mycket av vintage travel :) En vintage Louis Vuitton väska skulle jag älska att ha i mina ägor! Vi ska inte åka Orientexpress, men väl ångloket Puffing Billy vid vår resa till Aussie i december. Något jag ser fram emot! Blir nyfiken vad du menar med de franska färgerna?

  Lisa

  SvaraRadera
 3. Lisa: Vad härligt att åka till Australien i vinter! Har inte varit där men väl på Nya Zeeland som var helt underbart! Med de Frankska färgerna menade jag Frank som i Josef Frank, blev en lite märklig formulering :)

  SvaraRadera
 4. Ida - roligt att se din tolkning! Jag gillar ditt urval. Visst är det ett otroligt fint tema som verkligen ligger i tiden. Jag känner mycket för det.

  SvaraRadera
 5. Weronica: Ja, jag gillar också temat, det triggar verkligen igång fantasin. Sen kan man ju diskutera om det eleganta, skräddade modet är aplicerbart på en småbarnsmamma som rätt ofta kan ses liggande i en legohög på golvet, eller sittande i en sandlåda.

  SvaraRadera
 6. Ida: In my dreams ;)!

  SvaraRadera
 7. Gilar också din tolkning... men när det gäller prylarna så tar jag hellre montblanc-penna (har redan en) och en fin klocka, än läppstift. Kan bero på min personlighet.... Superlycklig för nya knäskydd till snickarbyxorna! (ska lägga parkett i helgen)

  Jämtländsk extreme house makeover dyker upp i blogg nära dig inom kort.

  Lena

  SvaraRadera
 8. Lena: Jag skulle inte heller ha något emot en Montblancpenna, får jag välja tar jag nog rubbet! Spännande att få se er extreme housemakeover vad det lider! /Ida

  SvaraRadera