torsdag 26 november 2009

Pepparkakor

Det sägs att man blir snäll av att äta pepparkakor. Några burkar var skulle jag vilja ge till er som roar med att smutskasta eller skriva taskiga kommentarer på andra människors bloggar. Det är inte roligt. Jag citerar en kommentar som Philia fick igår:

"Ang. nätmobbningen som du och andra utsatts för, går mina tankar bla till våra barn och ungdomar. Hur ska vi få rätsida med mobbning i t ex skolor när det finns vuxna som beter sig på detta vis...Förhoppningsvis har denna person inte några barn eftersom hon sannerligen inte är någon god förebild."

Seså, ta några pepparkakor!


1. Stöt kardemumman i mortel. Smält smöret, tillsätt socker, sirap och kryddor.
2. Blanda de båda mjölsorterna med bikarbonat i en separat bunke. Häll över
smör- och sockerblandningen. Arbeta ihop till en smet. Skrapa ner smeten i en plastpåse. Låt svälla och låt vila kallt till nästa dag.
3. dela degen i två bitar och arbeta den mjuk. Forma två rullar, ca 5 cm i diameter. Slå in i plastfolie. Kyl dem ca 1 timme.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en degrulle i taget. Skär med tunn, vass kniv ca 1 mm tunna skivor. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i omgångar mitt i ugnen 6-8 min. Låt svalna på plåten.
ll
Recept från senaste numret av Allt om mat, pepparkakshjärta från Bombadill.
* Pepparkakspussel från Favoritsaker.
* Söta förkläden för pepparkaksbaket från Åhléns.
* Kökshandduk Julstök av Aune Laukkanen finns på Designtorget.
* Pepparkaksformar i nya former från Lagerhaus.
mm
För er som väntar på nya kakfat kan jag meddela att jag mejlar de som visat intresse innan jag lägger ut dem i butiken. Förhoppningsvis blir det i morgon.

6 kommentarer:

 1. Det är verkligen sorgligt - inte julen förstås utan det som Philia drabbats av. Den som skrev att det du gör bara är skräp är förmodligen samma person. Jag hoppas nästan det för inte kan det väl finnas så många idioter där ute?

  Ser fram emot flera fina fat :) Ha en bra kväll!

  SvaraRadera
 2. Mums!
  Hoppas göra ny deg imorgon för den första blev inte alls bra. Sedan är det adventshelg...
  Glöm inte bort att njuta!
  /Karin

  SvaraRadera
 3. Jag vill rekommendera Fiholms pepparkakor. Jag har köpt dessa på Taxinge julmarknad. Men de finns nog lite varstans. De är supertunna och jättegoda.

  Ang. nätmobbing så är de ju lika dumma som de som sitter och tittar på ett TV-program och sen klagar över det. Byt kanal, stäng Tvn. Likadant här, byt blogg eller stäng av datorn, hur svårt kan det vara. Men idioter kommer alltid att finnas. Man kan dessutom aldrig klaga på en blogg. Bloggen tillhör den människa som har den. Det är ju det som är meningen. Jag ser bloggen som en öppen dagbok på nätet lite. Så tänk då om någon skulle smutskasta din dagbok.

  Nej skärpning på er ni som skriver skit.

  SvaraRadera
 4. Snubblade in på din fina blogg!
  Ha en trevlig 1:a advent

  Mvh Camilla, En mammas dagbok

  SvaraRadera
 5. Karin: Själv har jag bara hunnit knapra klassiska Annas pepparkakor. Säkerligen blir det bak med döttrarna längre fram i December. Adventshelgen har avnjutits med ljus, musik, familj och goda vänner - mysigt!

  Anna: Det är inte samma person, även om denna verkar gästspela hos Philia också. Sorgligt var ordet.

  Låtta-Påtta: Tack för pepparkaketipset, jag ska spana efter dem! I övrigt kan jag bara hålla med - tycker jag inte om det de säljer i en affär går jag ju inte in där utan väljer en annan. Lätt som en plätt!

  Camilla: Välkommen! Trevlig 1:a advent till dig med!

  SvaraRadera
 6. Vilken ljuvlig kökshandduk, är väldigt svag för sådana med härliga tryck. Vilket väl iofs betyder att jag inte behöver fler...
  /Ylva

  SvaraRadera