söndag 19 april 2009

Retromat


I vårt hem var det höjden av lyx att få äta fondue i början av 80-talet. Det var som en ritual när pappa tände brännaren till fonduegrytan, oljan fick inte vara för kall och inte för varm. Försiktigt sänkte man ner köttbitar spetsade på små gafflar med olikfärgade skaft i den heta oljan.
mmm
För några månader hittade jag ett recept i Allt om mat på en ny variant av fondue med buljong istället för olja som jag tyckte lät spännande. Buljongen har en asiatisk touch med smak av citrongräs och lime. Nu i påsk när vi åkte upp till mor och far åkte fonduegrytan fram för första gången på 25 år. Det var så gott! Andäktigt doppade vi kött, blomkål, paprika och squash i den heta buljongen. En mangosalsa med sting och en sesamaioli blev pricken över i.
mmm
Idag när vi var ute på en av våra loppisrundor såg jag den, en oanvänd fondueggryta från Bodum. För 50 pix var den vår! Hädanefter kommer fondue att vara synonymt med fredagsmys hemma hos oss, jag ser fram emot att experimentera med olika smaksättare i buljongen.


2 kommentarer:

  1. Vilket FYND!!!!
    Fondue är bara så gott. Fast man äter det på tok för sällan......

    SvaraRadera
  2. Det lät gott! Är nyfiken både på att testa receptet själv och vad fonten du använt heter - så fin!!

    SvaraRadera