fredag 18 februari 2011

Kex

I början av min bloggkarriär skrev jag om en sorts frökex min svärmor brukar göra. Efter att ha fallit i glömska det senaste året hittade jag receptet och gjorde en sats nu i morse. Kexen består bara av frön och vatten, och sitter ihop tack vare det "klister" som bildas då krossade linfrön läggs i vatten. Urgoda att knapra på, och å så mycket nyttigare än tex chips! Med lite cream cheese och en bit rökt lax blir de perfekta drinktilltugg. Ja, ni förstår - variera tillbehören efter smak och lust.

SVÄRMORS FRÖKEX
4 dl krossade linfrön
1,5 dl vita sesamfrön
1,5 dl svarta sesamfrön
3 dl pumpakärnor
3 dl solroskärnor
salt

Blanda alla fröna och täck med vatten, låt stå minst 4 timmar. Bred ut smeten på bakplåtspapper (jag gjorde mina lite för tunna idag, går lätt sönder). Grädda i 175 grader i en kvart. Sänk tempen till 100 grader och grädda ytterligare ca 2 timmar, eller tills kexen är torra och hårda (varmluftsugn är optimalt!). Bryt i bitar och ät.

Gillar man sälta kan man med fördel strö flingsalt över smeten innan man gräddar. Nu ska jag lägga ut de sista faten i butiken för idag, två pyttefat Berså, sedan ska jag ta tag i förberedelserna av fredagsmiddagen som ska bli någon typ av mustig köttgryta. En skön fredagkväll önskar jag er!

Ps. Tack för alla fina namnförslag! Fortsätt gärna att komma med förslag, och hojta till om det är någon som behöver tips på fina flicknamn, de har jag nämligen gott om :)

12 kommentarer:

 1. Tack för fröiga kex receptet!

  Då jag numera titulerar mig som Leg.Pojkmamma får kanske jag också bidra med några namn,. Vad sägs om Aske , Vide och Julius (juli barn flört!)

  Trevlig Helg önskar Ashley Lawrence och Valdemars mamma!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Vilket toppenrecept, tack så mycket. Det ska jag göra med mina elever i skolan. Är Hemkunskapslärare och ibland tryter verkligen inspirationen och ideérna.
  Fin blogg.
  Kramar Anette

  SvaraRadera
 3. Grattis, ja pojknamn, jag har själv två pojkar som heter Oskar och Karl. August tycker jag också är fint.

  Kram Helena.

  SvaraRadera
 4. När jag var inne här en sväng i går kväll försökte jag att lämna en kommentar även till detta inlägget, men uppkopplingen trilskades och åt upp mina ord! Så jag gör ett nytt försök!

  Enkla recept tas tacksamt emot och ingår ordet nyttig någonstans, desto bättre!

  Blev påmind om din kanelkaka, tryckte ut det inlägget med inspirerande bild och allt. Det var ju ett tag sedan nu, men jag vill passa på att tacka för ett enkelt OCH gott fikabakstips! (ordet nyttig, ingår nog inte där dock... :)
  /helena-igen

  SvaraRadera
 5. Tack för att du delar med dig av ett så härligt, nyttigt recept! Det blir direkt ut i köket och rota bland frön och kärnor!

  SvaraRadera
 6. najs! jag brukar göra nåt liknande, och det är supergott att käka med jordnötssmör el avocado på! :D

  SvaraRadera
 7. Jopp, det är coolt med tre barn! (har själv tre döttrar:) vore det inte fint med en Fabian till Flora och Karla? Det tycker iallafall jag....;) Lycka till med bejbiseriet! Kram/Lisa

  SvaraRadera
 8. Håller med ovanstående förslag, Fabian klingar fint med flicknamnen.. Nils och Kalle är andra i mitt tycke fina pojknamn.
  Kexen ser mumsiga ut,ska försöka sno ihop ett gäng i morgon när jag har en ledig dag!/A-L

  SvaraRadera
 9. Kikar in så här lite sent på söndagskvällen, på jakt efter en söndagsbild, men det finns ju faktiskt lite andra, viktiga, saker man kan hitta på än att blogga... :)

  KanelPAJ, menade jag ju! (i min förra kommentar)

  Ha det bra!
  /helena

  SvaraRadera
 10. Tack för receptet! Jag och maken äter LCHF och dessa kex funkar faktiskt riktigt bra för oss också. Utan mjöl och socker dvs.

  Jag kan inte bidra med något fint pojknamn men du har ju fått en herrans massa bra förslag. Jag har två tjejern som börjar på S, skulle vi någonsin få en lillebror så får han väl heta Sven :-)

  KRAM

  SvaraRadera
 11. Vilgot eller Algot.

  SvaraRadera
 12. Hej Ida! Jag fick tips av din blogg av Challan och hon hade bakat de här goda kexen! Nu har jag gjort det med men slarvade när jag läste beskrivningen... kan dock meddela att det går utmärkt även med HELA linfrön :) Och om man låter dem ligga framme, nygräddade, på bakplåtspappret över natten så får man vända dem och köra ett kort varv till i ugnen för att låta dem torka. :)

  Fin blogg och fina grejer!! Ha det så bra!

  /Anna som hyrde din lgh i Luleå :)

  SvaraRadera