måndag 14 september 2009

Svamp

Dagen har tillbringats i skogen på jakt efter goda svampar. Tanken var att komma hem med korgarna fulla av kantareller. Riktigt så blev det inte, en stackars gul kantarell och tre-fyra trattisar låg och skramlade på botten av korgen innan vi började sikta in oss på andra svampar. Jag är usel på svampar, men vet att de flesta soppar går att äta. Några Karl-Johansvampar blev det (de känner jag igen!), och lite andra blandade soppar som senare fick trilla ned i kvällens Boeuf Bourgignon, gott nog en måndag!
mm
Karla som sprang runt i skogen som en iller är nöjd med dagen (skulle bara ha haft en egen sån där pensel och en svampbok!), så även Flora som satt i babybjörnen med en varmkorv fast förankrad i näven. Jag är nöjd över att ha kommit ut i skogen en vacker höstdag - mer sånt får det bli!

Svampplanscherna från senare delen av 1800-talet beställdes av Elias Fries och målades av olika konstnärer. Går att hitta på Naturhistoriska Riksmuséet. Röda svampplockarstövlar vill jag ha! Gillar modellen Viking Fox. Den klassiska pilkorgen i 60-talsmodell passar utmärkt som svampkorg. Är mycket förtjust i modellen som alltid har funnits hos oss på landet. "In the spirit of Kalevalla Finland"-certifiering har svampkniven från Laatupuukko. Traditionellt handverk med hotta färger- jag gillar! Karla deklarerade vid ett flertal tillfällen idag att hon minsann behövde en egen svampbok så att hon kunde tala om för oss vilka svampar vi skulle plocka. Nu är det nedprintat på önskelistan till tomten, ska tipsa honom om Sofis svampbok av Stefan Casta och Bo Mossberg.

3 kommentarer:

 1. Tack för idag..Vi får hoppas på bättre lycka nästa gång istället :) Kram Eva

  SvaraRadera
 2. Eva: Tack själv för en supermysig dag! Kram

  SvaraRadera
 3. Åh, det ser härligt ut. Jag önskar att jag hade någon att plocka svamp med. Någon som kunde lära mig vad jag plockar...

  Grattis på namnsdagen Ida!

  SvaraRadera