måndag 28 november 2011

Fulaste rummet i Villa Tallås


I gårkväll fick jag en uppenbarelse. Kanske inte den mest angenäma, men i alla fall. Jag kom fram till att jag de senaste fyra åren måste ha haft skygglappar på varje gång jag gått in till vår toalett på entréplan. Det är ju inte heller så att det bara är någon gång ibland jag går in där, nej förutom att man själv gör sina behov där så torkas det små rumpor, byts blöjor, töms pottor, torkas hår och sminkas i detta lilla rum. I går var det som om jag såg det för första gången, och jag baxnade. Maken till fult, ofräsch och vedervärdigt rum får man leta efter!

Den största väggen inhyser en gigantisk (och ful) varmvattenberedare, resten av väggen är täckt med märkliga byggnationer i spånplattor  som tidigare inhyste tvättmaskin och torktumlare. Som kronan på verket två överskåp med gulgrå laminatdörrar och ljusblå handtag. Under handfatet ligger lösa hyllplan på några hiskeliga stålkonsoller, varje gång man råkar komma emot riskerar hyllorna att åka i backen. Och inte bara dem, utan även en hög med städattiraljer och en bunt tidningar (läs; Biltemakatalogen, Jula-katalogen, Ikea-katalogen och ett par Bamsetidningar). På den andra stora väggen sitter en äcklig toapappershållare i missfärgad plast, en spegel med ljusblå ram och en handdukshängare i samma färg (matchar handtagen på överskåpen). Som om det inte räcker så står Sniffs kattlåda här, ofta med hälften av kattsanden utanför.

Nu kan man ju fråga sig varför i hela friden ingen gjort något åt detta vedervärdiga rum under de snart fem år vi bott i huset. Jag menar, detta är ju toaletten ALLA går på, gäster som familjemedlemmar. Svaret är giganten till varmvattenberedare. För att göra en lång historia kort så har vi ingen vettig uppvärmning av vårt gamla hus, utan endast direktverkande el. vilket varken känns särskilt ekonomiskt eller miljövänligt. Tanken har varit hela tiden att byta till vattenburen värme. Detta innebär nya element och rördragningar i hela huset (och en nätt investering på några hundra tusen). Så fort detta är gjort åker varmvattenberedaren ut, och DÅ kan vi göra något åt vår toalett. Första året vi bodde här letade vi med ljus och lykta efter en rörmokare som var sugen på att åta sig jobbet. Tji fick vi, och i ärlighetens namn har vi väl inte ansträngt oss så mycket efter det. Jag är ju hemma och kan springa som en vettvilling mellan kakelugnar och öppna spisar på vintern för att stoppa in ännu en pinne i brasan :) 

Nu har jag i alla fall bestämt mig för att fräscha upp detta rum, och det på momangen. Varmvattenberedare eller inte. Hade inte F hindrat mig hade jag gått lös på spånplattekonstruktionen med kofot redan i gårkväll, men efter lite övertalning kan jag nog hålla mig till helgen. Tanken är att göra en make over till viss del, fixa väggar och inredning, behålla varmvattenberedare och fult plastgolv tills vidare. Fortsättning följer.

Gjorde en akut piffning i morse. Guldig loppisspegel på väggen, hyacint i glasvas, doftljus och nyaste tvålen med doft av vildros från L:a Bruket. Inte mycket, men nu slipper jag vänta till solen har gått ner för att passera tröskeln ;) Tvålen hittar ni här.

9 kommentarer:

 1. tips mot kattsand.. köp en hög förvaringsback från tex IKEA så kissen måste hoppa ut och in. De höga kanterna hindrar sand att fara ut.
  Nackdelen är att man inte kan ha lock på förvisso..

  SvaraRadera
 2. Vad kul! Jag har ett exakt likadant exemplar (spegeln) som jag också hittat på loppis, fast min är betydligt mer sliten. Den har flyttats runt på måga ställen här hemma och nu bor den tillfälligt i en garderob. Den har sett så liten och ynklig ut där dn varit. Hos dig var den betydligt finare. Jag tror att hyllan under gör det. Den passar med stöd under. Kanske, kanske, blir det en liten gästrumslösning av den där spegeln i garderoben... Lycka till med badrumsfixet. Man kan komma långt med att ta bort en del, spackla, måla och lägga till någon detalj. Behöver inte bli så dyrt. Tid tar det ju dock alltid...

  SvaraRadera
 3. Har jättesvårt att tro att det är fult i det rummet :) Så fin piffning! Nu går nog resten som en dans!

  SvaraRadera
 4. Haha, visst är det märkligt hur man kan blunda för det uppenbara. Alla har vi något som vi inte riktigt orkar se och ta tag i... Vårt kök saknar en golvlist, mitt på golvet, där vi kliver varje dag och hela tiden. Tids nog händer det;)

  SvaraRadera
 5. Detta projekt ser jag fram emot att följa! Vi har en liten toalett i hallen. Tänkte först att de flesta nog går till badrummet på plan 2 men det gör ingen, alla går på den lilla trånga toan i hallen. Nu har till och med tjejerna börjat säga att vi måste måla om där. Deras förslag är lila på väggarna och gult i taket (den är helvit nu). Blir nog ett mellanting...

  KRAM

  SvaraRadera
 6. Gillar när man väljer att visa upp husets skamvrår. Din vinkel kändes inte så speciellt ful. Men roligt att få följa utvecklingen där hemma i Villa Tallås!

  Kram Carina

  SvaraRadera
 7. Anonym1: Bra tips!

  Anonym2: Vad kul att du har hittat en likadan spegel! Söt är den även om kvalitén på spegelglaset kanske inte är den bästa. Som sagt, en gästtoalettsfix behöver inte vara så avancerad. Eller så dyrbar. I alla fall inte innan plastgolvet ska bytas ut mot Marockanskt kakel. Just nu klurar jag på väggarna; kakel, målat eller tapet?

  Form my....: Det är fult! Jag lovar. Lite fegt av mig att fotografera det enda hörnet som ser någorlunda respektabelt ut :)

  Charlotte: Man blir lätt hemmablind. Några goda vänner som vi inte träffat på länge var och hälsade på för ett tag sedan och frågade om vi höll på att måla om våra innerdörrar. Jag förstod inte frågan förrän de pekade på vår spackelfläckade toalettdörr. Spacklade, det gjorde vi för fyra år sedan, nu ingår liksom den där fläckiga dörren i inredningen ;)

  Lina: Just nu har jag inga klockrena idéer för hur vi ska förvandla denna skrubb till något härligt. Ska fundera lite, så återkommer jag sen ;)

  Carina: Jag vet att det är fegt, men detta är något alldeles i hästvägar! Kanske tar och visar upp verkligheten i morgon :)

  SvaraRadera
 8. Om det inte är en så stor toalett och om det inte plaskas så mycket med vatten där inne kan det vara ett kul tillfälle att gå wild and crazy med en tapet som annars skulle bli för mycket. Drömmer om en cole and son-tapet till vår pyttetoalett. Skulle kunna bli hur läckert som helst. Eftersom den verkligen är liten blir det inte hutlöst dyrt heller. Men, det är många ställen som har högre prio just nu här hemma. Skavanker och "fula vrår" finns det gott om!

  Kram Camilla (Fredsgatan 2)

  Ps, det är jag som skrev anonym 2, allt jag skrev kom konstigt nog inte med...

  SvaraRadera
 9. Jag tror att väldigt många hus har ett rum eller utrymme som din toalett! Vårt hus har det definitivt! Textilier är ju alltid bra att hänga upp för att skymma fula väggar och saker! Vilket fall som helst är ju spegeln och hyllan fint!

  SvaraRadera