fredag 18 juni 2010

Betong

Final call skulle man kunna kalla mina tävlingsbidrag, nu färdigfotograferade med endast drygt tre timmar kvar av tävlingstiden. Det blev tre bidrag till slut. Inte perfekta, men de är jag. Nog så viktigt.

Det första jag bestämde mig för att göra var en ram till ett spegelglas som stått i källaren sedan vi flyttade in för tre år sedan. "Måste du göra allt så stort, kan du inte börja med något mindre"? undrar mannen när jag förklarar vad jag ska göra. Jag har svårt att kompromissa när jag fått en idé på hjärnan, stort är bra :) Gjutformen till ramen snickrades till av en bit playwood och några lister och penslades med matolja för att betongen inte skulle fastna.

Redan från början hade jag en tanke om att använda mig av mönster med organiska former för att mjuka upp känslan av den råa betongen. Jag penslade blad av daggkåpa, jordgubbe, ormbunke och lupiner med olja och lade dem med baksidan uppåt i formen. Jag har alltid fascinerats av fossiler med dess mjuka former i den hårda stenen, och hoppades att man skulle få samma känsla när man såg min ram.

Sedan var det bara att vänta. Vänta är inte något jag är särskilt bra på, men tre dygn fick betongen brinna innan jag tog bort ramen. Som ni ser på bilderna är den inte riktigt torr än, men tack och lov är den hård och hel :) Spegelglaset limmade jag fast med enkomponentslim som förmodligen skulle behöva torka till i morgon innan man rörde spegeln. Nu var det ju så att just tid hade jag inte. För att inte missa min tävlingsdeadline baxade jag upp spegeln mot väggen (ja, baxade, den väger säkert sina modiga tjugo kilo ;) och tog några snabba fotografier. Precis när jag var klar gled spegelglaset ner och lossnade, så nu ligger spegeln på rygg igen för att för hoppningsvis sitta fast i morgon.


Tävlingsbidrag nummer två är ett fat gjutet i en rostfri bunke med ett porslinsfat på toppen. Jag är som bekant en sucker för brytningar mellan olika material och gillar kombinationen porslin och betong.


Sist ut är min lilla groda. Jag har en liten silvergroda som brukar bo i vår djupa fönsternisch eller i någon blomkruka. När Karla gått och lagt sig stal jag en klump Playdough som jag tryckte ner i botten av en liten youghurthink. (om jag skulle göra om detta någon gång skulle jag anstränga mig att få ytan slätare). Sedan tryckte jag ner grodan med ryggen först och skar av youghurthinken så att den inte fick så höga kanter. Allt penslades med matolja innan betongen hälldes i.
mm
Japp, det var det. Jag kan mycket väl tänka mig att prova på betong igen. Nu ska jag dock ägna mig åt mina möbler som äntligen kommit tillbaka från sprutlackeringen! Här kan ni se resten av tävlingsbidragen.

6 kommentarer:

 1. Så mycket fint du gjutit!
  Jättefint!

  SvaraRadera
 2. su49san & Mrs. b: Thank you och Tack så mycket!

  SvaraRadera
 3. Vilken otroligt vacker blogg! Vad kul att jag fick kika in här, själv bor jag ett stenkast från Uttran, nämligen Rönninge. Lycka till med alla projekt du tar för dig.
  Kram
  Helena

  SvaraRadera
 4. Helena: Tack! Vad roligt att du hittat hit! Ja, man kan ju säga att vi bor i varsin ände av samma sjö ;)

  SvaraRadera
 5. Hej, vad fina betongbidrag du gjort! Kul att på så sätt hitta hit, vilken fin blogg! Ramen var ju extra fin tycker jag.

  Kram/Mira

  SvaraRadera