torsdag 25 februari 2010

Necessären Necessity och en bit ur mitt liv.Det var med necessären som allt började. Jag gick i gymnasiet, men ägnade mig hellre åt skidåkning och segling än fysikläxor och matte. Henry Lloyd-jackor och seglarskor med grov sula sågs på var och en, och fleece och Gore Tex var nya coola material.
mm
Jag tiggde till mig gamla utseglade segel av pappa. Necessärer, shoppingkassar och väskor blev sedan till med hjälp av mammas gamla Singer och ett stort antal symaskinsnålar. Det var under den här tiden som jag kom på att jag tyckte om att skapa, och att krockar mellan oväntade material kan bli riktigt bra.

mm
Efter gymnasiet , några kurser på universitetet och en resa till Nya Zeeland sökte jag in till Textillinjen på Hellidens Folkhögskola i Tidaholm. Att få arbeta med det man tycker är roligast i världen varje dag och hur mycket man ville var fantastiskt, men för första gången sedan jag lämnade Norrbotten fick jag lappsjuka. Kompisar och uteliv i huvudstaden lockade, och jag sökte in till Nyckelviksskolan på Lidingö. Efter detta år, som utbildningsmässigt var lite av en besvikelse, valde jag en annan väg. Nu känner jag att det är dags att sluta cirkeln, att ta vid där jag slutade för drygt tio år sedan.

Min första necessär anno 2010 är till Karin L. Det börjar bli nästan ett år sedan jag lovade dig att göra en, skäms på mig! Mejla mig din adress så postar jag den bums!

Den här är lite högre än orginalet. Tanken är att man ska kunna förvara flaskor stående istället för att de ligger huller om buller. Insidan är fodrad med vit spinnakerduk, även fickorna i ceriserosa kinesiskt siden har en insida av spinnakerduk. "Gavlarna" är i guldgult thaisiden, medan utsidan är i svart och ceriserosa vindtyg. En bred remsa segelduk i kevlar är mitt kännetecken och signum på såväl necessärer som väskor. Hela necessären har ett mellanlägg av Dacron (vanlig vit segelduk) som ger stadga och hållbarhet till konstruktionen. Sömmarna inne i necessären är endast sicksackade, gillar mötet mellan siden och råa sömmar.

Jag kommer att göra några olika varianter av necessären Necessity som jag kommer att lägga ut i butiken Crème de la Crème (som idag även fått en gäng nya våningsfat). Tanken är att det även ska bli väskor så småningom.

Gamla slitna Idahoe-necessärer finns nu lite varstans. Ni som har en får 10% rabatt på ett köp hos Crème de la Crème. Skriv i kommentarsfältet när du lägger ordern, när och var du köpte eller fick den så drar jag av rabatten.

9 kommentarer:

 1. LiseLotte: Men tack! Vilken egoboost, en helt vanlig torsdag och allt :)

  SvaraRadera
 2. Jättefin! Och smart det där med flaskorna. Det missar man ofta i necessärer tycker jag. Kul att läsa om din bakgrund också. Jag hejar på i vanlig ordning :)

  SvaraRadera
 3. Jag avänder min dagligen fortfarande och den är hel. Vilken kvalitet! Den är väl typ 15 år gammal vid det här laget!
  /Charlotta

  SvaraRadera
 4. Ja, jag säger det igen, jag blir såå impad av dig, och din kreativitet. Låter som du har ett härligt lager med material som du kan ta fram när kreativiteten slår på och det gör den ju STORT. Gud vad kul med sådana som dig som gör nytt av gammalt material.
  You go girl! Vad glad jag är att jag hittade din blogg som inspirerar mig att vara kreativ!! En ny favvoblogg att följa..
  //Carina

  SvaraRadera
 5. Weronica: Tack! Produktutveckling är grejen, det går alltid att förbättra ;)

  Charlotta: Roligt att din necessär fortfarande hänger med! Kram

  Carina: Vad glad jag blir att du blir inspirerad, det tar jag som ett gott betyg!Dessutom blir jag peppad att hitta på och göra fler saker, Tack!

  SvaraRadera
 6. Jag skulle kunna tänka mig att äga en sån där..Den är skitacool,speciellt den lille du hade med dig sist vi sågs..Går det inte att göra mobilfodral? Lite rosa skulle passa min mobil alldeles utmärkt :) Kram och ha en fin helg!

  SvaraRadera
 7. Ja men GULLE DU!!!!!!!!!!!!!!! (som Anna Björkman brukar utbrista till mig)

  Puss att du tänkte på mig!

  Mailar dig.

  SvaraRadera
 8. Wow, vilken snygg. Lackra farger! Maste spanan i din shop! Trevlig sondagkvall! towe.

  SvaraRadera