tisdag 9 februari 2010

Inspiration; lappar

Jag älskar att sammanfoga små unika enheter till en stor. Att precis som impressionisterna klutta dit något som kan se anspråkslöst ut innan det blir en del av något större som jag inte vet vad det är förrän alla delar är på plats. Idag inspireras jag av lappar.
Bokja Design är designerduon från Beirut som influeras av gränslandet de befinner sig i, mellan Medelhavet och de karga bergen i Asien. Resultatet blir "one-of-a-kind-pieces" där gamla möbler får nya kläder av textilier som är specifika för området de verkar i. Vackert och fantasifullt! Har länge funderat på att göra något liknande, nu får jag inspirationsknuffen jag behöver!

I USA finns en lapptäckestradition sedan länge tillbaka. WHI, Women´s Health Initiative, forskar på kvinnors sjukdomar och fokuserar på förebyggande åtgärder. Deltagare i studien syr egna, personliga delar som sedan sammanfogas till större lapptäcken med WHI:s budskap. Gillar tanken på hantverk som kanal för att nå ut med något viktigt.
100 Good Wishes Quilt är en kinesisk tradition att välkomna ett nytt liv. Familj och vänner får alla bidra med en bit tyg och en önskan till den nya bebisen. Av tygbitarna sys ett lapptäcke som innehåller lycka, energi och goda önskningar man fått av de som bidragit med tygbitar. Lapptäcket ärvs från generation till generation. Precis som i WHI:s fall tycker jag om att många unika delar gjorda av olika personer blir till något nytt och mycket personligt. Bild lånad från orginalquilts.


Amy Butlers inspirationsbilder är verkligen fantastiska! Härliga miljöer och ett myller av färger och mönster. Gå in och låt er inspireras!

3 kommentarer:

 1. Vilken fin blogg du har! Kolla gärna in min med om du har tid :)

  SvaraRadera
 2. Någon gång ska jag göra 2 lapptäcken till mina döttrar.

  SvaraRadera
 3. Veronique: Tack och välkommen hit!

  LiseLotte: Gör det! Och använd tygbitar som tjejerna känner igen - en examensklänning, ett gammalt nattlinne, en babyfilt etc.

  SvaraRadera