måndag 11 januari 2010

Nytt år, nya vanor


I takt med att adventstjärnorna åker tillbaka i sin låda och julblommorna vissnar finns en längtan efter det lätta, fräscha och ljusa. Ge mig fång av tulpaner, krokus och pärlhyacinter. Skura hela huset med citronsåpa så att det doftar gott i varenda hörn. Töm kylskåpet på rester och gamla julgodisar, ge mig lätt, grönt och gott :)
mm
Mannen fick Jamies matrevolution i julklapp, som skrevs av Jamie Oliver för att inspirera människor att i stället för att äta färdigmat och halvfabrikat själv laga lättlagad nyttig mat. Jag köpte boken för att jag är så trött på att stå i köket när klockan närmar sig fem, ha två hungriga barn hängande i byxbenen och inte ha någon aning om vad jag ska laga till middag. Det är så lätt hänt att påsen med frysta köttbullar eller pyttipanna åker fram ur frysen bara för att kunna fixa något snabbt. Inget fel med det, men kanske inte varje dag. Tanken är att vi med inspiration och hjälp av denna bok ska kunna äta god hemlagad mat som ändå inte behöver ta särskilt lång tid att göra. Med intentioner om nya nyttigare matvanor är mitt favoritkapitel för tillfället Kärlek & sallad ;)
mm
Jamie skriver: "En annan sak jag har velat visa är hur en enkel sallad lätt kan utvecklas till något som är en smula sexigare, har fler dimensioner och förmåga att väcka större intresse än bara ett par gröna blad med dressing."
mm
I kväll blir det (åtminstone för mamman och pappan) Spenatsallad med räkor och sesam som på bilden ovan. Bild och recept finns i senaste numret av Allt om mat, en tidning som funnits i evigheter, men som fortfarande håller måttet när det gäller goda recept.

2 kommentarer:

  1. Åh ser smarrigt ut:) Hoppas ditt nya år startat fint, kram Mia

    SvaraRadera
  2. Jag har också den boken, tycker att den är kanon! Började mitt nya liv i början av november, men med nystart idag! Längat efter lätt mat, med fokus på båda betydelserna!

    SvaraRadera