torsdag 27 oktober 2011

Favoriter i köket

Man brukar säga att köket är husets hjärta, och så är det även hos oss. Vårt kök som inte är särskilt stort bestod av två rum till när vi flyttade in, en jungfrukammare där den stackars jungfrun alltid skulle vara redo att stoppa en pinne i brasan eller fixa käk till husfolket, och en kall tambur innanför köksdörren. Själva köket var bara ett yttepytte arbetskök. Nuförtiden både äts det och pysslas runt vårt runda köksbord, gärna med en sprakande brasa i köksspisen.

Så här drygt fyra år efter inflyttning börjar saker och ting så sakteliga falla på plats, det tar ju ett tag innan man riktigt vet hur man vill ha det. Nytt för i höst är det runda köksbordet som fick ersätta ett tråkigt rektangulärt laminatbord med stålben. Helt plötsligt känns det som om hela familjen får plats! Dessutom tycker jag om hur bordets runda form bryter mot vårt annars ganska strikta kök. Bordet måste få bli favoritsak nummer 1!


De nya hyllorna i rostfri plåt som hänger ovanför vedspisen får bli favoritsak nummer två (sen står andra favoritsaker ovanpå dem, men jag skippar dem den här gången). Jag gillar kök med öppna hyllplan när jag ser dem hos andra, hos oss tycker jag att det räcker att man kan skymta röran bakom överskåpens vitrinskåpsdörrar. Dessa hyllplan blev en bra kompromiss, de här sakerna är inga användavarjedagsaker, utan mer ögonfröjd, så de står där de står.

Min senaste kärlek i köket och favoritsak nummer tre är mixern från KitchenAid. Förstå hur lätt jag nu kan göra mina oräknerliga smoothies eller svänga ihop en tomatsoppa! Att den dessutom är resultatet av ett lyckat byte är bara en bonus. Hoppas att de som fick vår gamla chiffonjé istället för kökshjälparn är lika nöjda...Om KitchenAiden är min stora kärlek så är den lilla brickan bredvis spisen där jag ställer kryddor och annat man kan pytsa ner i grytan en förälskelse - detta är favoritsak numero fyra

Andra favoritsaker är vår oranga Le creuset gryta och den svintunga gjutjärnsstekpannan som har många år på nacken men som fortfarande slår alla teflonpannor med hästlängder! Diskmaskinen inte att förglömma - hur i hela friden stod man ut innan den fanns? Sist men inte minst får bli vår fantastiska hushållsassistent som en gång i tiden var orange, men som min mormor målade blå för sisådär tjugo år sedan. Trots sin aktningsvärda ålder finns det ingen som kan knåda degar, göra äppelmos och julkorv som den!

*Jag kom på en sak till - köksspisen! Utan den skulle vi förfrysa oss kalla vintermornar, den är guld värd. Dessutom är den förbajat snygg! Den är emaljerad i vitt och grått och ställdes nog in någongång på femtiotalet, passar in i vårt kök som handen i handsken!

*Vill man se mer kök i Villa tallås kan man titta här.

10 kommentarer:

 1. Ett riktigt fint kök. Första bilden är jättefin.

  Vad gullig du är som säger att du vill ha mig som granne :-) dito får jag väl säga då.

  SvaraRadera
 2. Var har ni köpt det fina bordet?/A

  SvaraRadera
 3. Ja jösses, självklart borde man jag ha visat diskmaskinen =) Du bjuder på varmt välkomnade bilder från ett kök där jag skulle trivas tror jag ;)

  Kram Tina

  SvaraRadera
 4. Jätte fint kök, härlig harmoni!
  Gillar speciellt din bild på hyllan med keramik och plåtlådorna.
  Är själv en fantast av plåtlådor och köper då jag ramlar över speciella sådana i nytt&gammalt!
  En fin dag till dig, MALIN

  SvaraRadera
 5. LiseLotte: Jamen det är väl inte mycket att fundera på, packa ert pick och packoch dra till Uttran :)

  A: Bordet är köpt för 95 kronor på Erikshjälpen :)

  Tina: Diskmaskinen ja, can't live without it! Köket är fint, vi trivs, just nu är det dock bra mycket rörigare än vad bilderna avslöjar ;)

  Malin: Kul att du gillart! Är själv mycket förtjust i de öppna hyllplanen som härbergerar mina finingar!

  SvaraRadera
 6. Tack! Nu gav du mig stor hjälp ang ett beslut vi försöker att ta, nytt kök.

  Hade besök av en representant från Tibro kök i veckan för att hjälpa oss med nytt kök. Fick då veta att kalaset skulle gå på 300 000!! ÖH, höll på att sätta kaffet i halsen. Nu inser jag att IKEA är skitsnyggt och helt klart mer prisvärt.

  KRAM till dig

  SvaraRadera
 7. Åh vilka fina bilder - min favorit hittills!!!

  Älskar de svartvita faten, stort vill-ha-begär.

  SvaraRadera
 8. Sitter här i soffan och gör en runtur bland Fabrikens alla fina kök. Va fint du har det! Ser faktiskt stort ut på dina bilder! Härligt och hemtrevligt.
  Ha en riktigt skön helg önskar din Fabrikskollega Lisbeth, med bloggen http://inredningsdesigner.blogspot.com/

  SvaraRadera
 9. Jättefint kök, stilrent och snyggt. Underbara plåtburkar! Kram Johanna

  SvaraRadera
 10. Fint!!
  Jag skulle också gärna ha ett runt bord.

  Skön söndag!
  Ann-Christine

  SvaraRadera