torsdag 29 oktober 2009

Åka tåg

I snudd på utan undantag åker vi alltid flygplan när vi ska hälsa på mina föräldrar uppe i Luleå. Smidigt, enkelt, tar bara drygt en timme. Nu har treochetthalvtåringen i familjen bestämt att vi ska åka tåg. Sovtåg. Mamman i familjen känner sig måttligt road över det faktum att hela familjen ska sitta på ett loppigt (ja, särskilt glamoröst är det ju inte) tåg i tolv timmar. Eller sitta förresten, man kan ju hoppas att det mest kommer att sovas :) Karla tror på fullt allvar att det står en kock i resturangvagnen och steker pannkakor, det har hon minsann läst i en bok. Hon har även med stöd från en av bilderna i boken* redan bestämt vem som ska sova var. Jag ser mig själv framför mig med en ålande ettåring i sängen, balanserande med en termos varmt vatten för att göra välling klockan tre på natten. Nåja, det blir nog bra. Man ska inte underskatta ett äventyr i vardagen :)

Det som dock övergår mitt förstånd är hur SJ motiverar de priser de tar. Att åka tåg är inte ett dugg billigare än att flyga. Fredrik som funderade på att ta tåget hem på söndag kväll skulle ha fått betala drygt 3000 för den biljetten. Nog för att Luleå ligger långt borta, men inte tretusen kronor bort. Vi borde uppmuntras att åka tåg i takt med att miljömedvetenheten hos folk ökar. Fram för billigare biljetter och lite mer orientexpress-feeling i vagnarna!

* Bilderna kommer från Karlas bok Vad gör folk hela dagarna? av Richard Scarry, en bok som vi kan läsa precis hur många gånger som helst.

5 kommentarer:

 1. Vi har faktiskt åkt tåg några gånger och vi har ju ytterligare några timmars resa. Det går helt ok. Kommer ni att vara i Lule på julen?
  Karin H

  SvaraRadera
 2. Det går nog utmärkt det kanske tom blir lite mysigt :) Vilka söta bilder!

  ha en mysig fredag!

  SvaraRadera
 3. Karin H: Okej var ordet, men kanske inte så mycket mer än det. Fyra personer i en sardinask, lite för spännande för att kunna sova. Konstiga ljud, vad är det som luktar?, jag är kissnödig osv. Till SJ:s eloge får jag medge att sovvagnarna var betydligt fräschare och piffigare än sist jag åkte tåg. Ja, vi kommer att vara i Luleå över jul, kanske kan ses?

  Elin: Som sagt, det gick ganska bra. Går nog ännu bättre när kidsen blir lite större. Mysig fredag till dig också!

  SvaraRadera
 4. Ses gärna! visst är det smidigare med flyg... jag håller med. Vi tar flyg dit, tåg hem till julen.
  Karin H

  SvaraRadera