torsdag 11 augusti 2011

Fyrtal* Torsdag
Fyra veckor och en dag. Så gammal har vår bebis-Rufus redan blivit. Idag firar vi att han passerat sin födselvikt med några gram. Efter att ha helammat Karla utan några som helst problem trodde jag nog att det skulle vara så. Att det där med amning var en baggis. Nu vet jag bättre. Både Flora och Rufus har varit rätt små, de har varit slöa från början och har haft svårt att gå upp i vikt. Flora leder miniligan och fick gul som en apelsin av gulsot sondmatas på neonatalen några veckor innan vi fick åka hem. När vi kom hem fortsatte jag att pumpa. Jag pumpade och flaskmatade, att amma lärde hon sig aldrig. Rufus fick från början tillmatas med mjölkersättning då han gick ner alldeles för mycket i vikt. Så fort jag lade honom vid bröstet så somnade han. Att börja dribbla med ersättning från början är döden för amningen, nu när han har piggat på sig räcker inte bröstmjölken till. Jag ammar och pumpar, pytsar till med ersättning och ammar igen. Jag har lovat mig själv att bara hålla på så här så länge det känns bra, att inte lägga någon som helst prestige i att amma eller inte. Men än så länge ger jag det en chans, jag fortsätter att amma och pumpa....

* Nu var det några dagar sedan dynorna användes. Jösses vad det regnade igår! I morse hittade jag mina fina röda Dockstatofflor under bordet på altanen. Frågan är om de någonsin blir sig lika igen, om så är nästa fråga hur länge det tar för dem att torka.
* Loppisskyltarna avlöste varandra längs Gotlandsvägarna, vi stannade på ett par. Så här i slutet av säsongen kändes det som om det mesta var utplockat, men några fina gamla böcker fick följa med hem. Höstens godnattsagor är räddade.
* Karla som tidigare har tyckt att det varit läskigt att bada i havet har i sommar visat att hon är en riktig badnymf. I söndags struntade hon i att solen inte sken och att vågorna blåste höga vid Ljugarn :)
* Man kan kanske tycka att jag inte behöver mer porslin, men ibland är det svårt att låta bli. Förutom Swedish Grace-assietterna i ljusblått som jag fick i födelsedagspresent har jag faktiskt köpt resten själv. En skål från Fide Fajans, ett loppisfat från Rörstrand och sommarens bästa fynd - Adam. Sex stora assietter och sex små för trettio kronor styck :)

Efterlysning!
Malin som mejlade mig angående skinnarmbanden i måndags, var snäll och mejla mig igen! En treåring i kombination med en touchmobil kan ha förödande konsekvenser. En månads jobbmejl raderades på mindre än trettio sekunder :(

5 kommentarer:

 1. Då var vi i Ljugarn samtidigt... Jag har badtokiga barn som badar i alla väder.

  Håller med dig om att det var utplockat hos konsthantverkarna, suck. Mina dessertskålar jag skulle köpa fler av från Fide Fajans var slut t ex. Även hos Vamlingbolaget tycker jagatt det var lite dåligt med kläder i min storlek.

  /Lotta

  SvaraRadera
 2. Jag är ju så svag för dina fyrtal. Detta var inget undantag! Modig badflicka och gamla fina barnböcker, fin-fint!

  Och den färgen på Grace är så somrig och skön, jag har ett par koppar i den himmelsblå nyansen.

  Grattis till Adam-fynden! Prickigt porslin rules! ;)

  /helena

  SvaraRadera
 3. Det där med amning... Jag sa också att jag inte skulle lägga någon prestige i det. Om det inte funkade så skulle jag helt enkelt ge henne ersättning. Riktigt så enkelt visade det sig inte vara. Med otäcka sår på båda brösten grep jag efter det ena halmstråt efter det andra. Amningsnappar, salvor, pumpande och jag vet inte allt. Tills jag var så förbi att jag trodde jag skulle gå under. Att sluta amma visade sig vara svårare än jag trott, rent psykiskt.

  Sedan ett par veckor tillbaka är det dock bara flaskan som gäller och nu är alla nöjda och glada igen. Hoppas att det löser sig för dig, pumpa så länge du orkar och känner dig tillfreds med det. Men ta det inte för långt och sluta innan du är slut själv.

  kram!

  SvaraRadera
 4. Lotta: Ser man på, det var fler som trotsade det halvtaskiga vädret ;)Om man bortser från att det var lite utplockat hos konsthantverkare och loppisar, så var det ganska skönt att åka till Gotland i slutet av säsongen. Inte så hysteriskt :)

  Helena: Roligt att du gillar mina fyrtal! Och mitt porslin! Jag kan inte få för mycket av just blått och blåvitt :)

  Lillstrumpan: Jag menar verkligen att jag lagt ner prestigen i Rufus fall. Däremot hade jag rå-ångest över just amningen när jag satt på neo och sondmatade Flora för snart tre år sedan. Hon klarade varken av att äta själv eller hålla värmen, och jag kände mig som en dålig mamma. Jag pumpade ur och flaskmatade henne med bröstmjölk en månad innan jag slängde pumpen i väggen och gick över till ersättning. Väl jag bestämt mig, så fanns det ju en del fördelar med flaska och låtsasmjölk. Man kan ju tex knuffa på mannen när bebisen vaknar klockan tre på natten och vill ha mat :)Nu tänker jag som så att så länge det går att kombinera amning och flaskan så är ju det bra. Funkar det inte så är det ingen katastrof, Flora visade sig bli ett praktexemplar till unge fast hon är flaskmatad ;)

  Skönt att ni tagit ett beslut som fungerar för er!

  Kram

  SvaraRadera
 5. Hej Ida,
  Nu har Esbjörn acklimatiserat sig här hos oss, och ikväll kommer han nog att bli fylld med lösviktsgodis!
  Tusen tack för fina Esbjörn och ditt fina bemötande!
  Trevlig helg!
  http://seventeendoors.blogspot.com/2011/08/valkommen-esbjorn.html

  SvaraRadera