tisdag 28 december 2010

Jullov

Sakta men säkert börjar jag kravla mig ut ur julbubblan. Julklapparna är öppnade (tack tomten!) och barnen börjar bli rastlösa av att bara kunna leka korta stunder i den bistra kylan. Den tindrande julgranen, skinkan och sillen börjar tappa sitt skimmer och jag börjar, precis som alltid den här tiden på året, längta efter vita tulpaner och ljusare dagar.

I morgon drar vi söderut igen. Då är det återigen dags att åka de långa hundra milen som tar oss hem till Uttran. Snart börjar allvaret igen, vardagen blir vardagsmat och blickarna vänds framåt. Den senaste månaden har mycket hänt, både privat och jobbmässigt. Nu gäller det att sortera intryck och tankar för att hitta fokus igen.

Mina biobesök de senaste fem åren är färre än ena handens fingrar. I samband med att Susanna Alakoski fick Augustpriset 2006 läste jag Svinalängorna, i går kväll fick jag chansen att se filmen. Innan filmen var slut låg mascaran utsmetad nedanför ögonen och jag lovade mig själv att alltid alltid vara rädd om mina barn. I morse läste jag i lokaltidningen hur kommunen drar in på skolkuratorerna och tanken gick än en gång till alla utsatta barn. Ser jag tillbaka på min egen skoltid med en vuxens ögon inser jag att motsvarigheter till filmens Leena även fanns i min klass. Fick de någon hjälp? Jag vet inte, men jag hoppas att alla vuxna känner ansvaret att upptäcka och hjälpa dessa ungar.
mm
Denna gång blev det djupsinnigare än det brukar hos Familjen i Uttran. Svinalängorna var en stark film som utan tvekan berörde och upprörde. Rekommenderas, dock ej som feelgood-rulle ;)

7 kommentarer:

 1. Tack för varningen eller vad man ska säga. Efter en tung sista vecka i skolan med föreläsningar om våld mot kvinnor får det bli en mer lättsam historia i mellandagarna tror jag minsann. Kör försiktigt och Gott nytt år!

  SvaraRadera
 2. Jo, den filmen får man allt ta och se, så bra skådisar och med Pernilla August som regissör, kan den ju inte vara helt fel?! Jag har också läst boken. Filmen säjs vara ganska annorlunda, jämfört med boken? Om du inte har fått nog av feel-bad böcker :), så kan jag rekommendera Hillevi Wahls "Kärleksbarnet". Jobbig att läsa, men mycket bra skriven.
  Hoppas att ni har ett, riktigt feel-good :) jullov i Uttran! mvh helena

  SvaraRadera
 3. Måste bara kommentera på inlägget rörande din reaktionen efter att ha sett filmen. Var själv och såg Svinalängorna på juldagen och jag mådde så fruktansvärt av att se barnen fara så illa. Inte ett öga torrt och en stor klump av frustration, ilska och maktlöshet fyllde mitt bröst. På vägen hem gick jag och tänkte på filmen och tårarna föll. Har fortfarande inte helt kunnat släppa filmen och de känslor den framkallade och när jag läste ditt inlägg kom känslan tillbaka ännu starkare. Kunde inte sagt det bättre själv, "var alltid alltid rädd om dina barn".
  Kram t

  SvaraRadera
 4. Hej Ida!

  Det är en av de där böckera som på något vis har blivit bortglömda under åren. Jag påminds om det då filmen kom och nu påminns jag återigen om att jag både vill läsa boken och se filmen. Får se i vilken ordning det blir.

  Alla filmer kan inte vara feelgood. bland behöver vi de där filmerna som ruskar om oss ordentligt. De som berör och får oss tänka.

  Tack för tipset Ida och jag önskar dig och familjen ett riktigt gott nytt år och jag hoppas att det nya åre blr ett strålande.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 5. Jag kikar bara in för att önska dig ett härligt, utvecklande 2011! Kram S

  SvaraRadera
 6. Anna: Efter sådana föreläsningar är nog, precis som du skriver, något mer lättsmält på bioduken att rekommendera :) Bilresan gick bra, men det är lååångt!

  Helena: Ja, gå och se den! Precis som Lotta skriver i en kommentar längre ner så behöver man ibland se en film som ruskar om en! Kärleksbarmet har jag inte läst, men jag har förstått at den är på samma tema.

  T: Kram till dig! Vi bestämde oss för att flytta Nyårsafton en vecka framåt så att vi kan fira den med er :)

  Lotta: Precis som du skriver får det som berör oss att tänka. I bland behöver man en smocka i form av en bok eller film. Ett strålande år önskar jag dig med, jag känner på mig att 2011 har mycket bra att bjuda på!

  Susanne: Tack detsamma! 2011 kan bara bli bättre, eller hur?

  SvaraRadera
 7. Låter underbart med nyårsfirande i Uttran! En vecka hit eller dit spelar väl ingen roll när sällskapet är det samma:)
  Kram t

  SvaraRadera