söndag 18 juli 2010

Swing it

Yngve Ekström föddes 1913 och grundade tillsammans med sin bror Swedese 1945, ett klassiskt svenskt möbelföretag som än idag säljer sina eleganta möbler över hela världen. Mest känd är Yngve Ekström för Lamino, den klassiska vilstolen från 1956. Lamino valdes 1999 till århundradet möbel av Sköna hems läsare, och hör idag till en av våra stora designklassiker.

Övergiven bakom ett dammigt gammalt skåp stod gungstolen och väntade på mig under en av vårens loppisrundor. Trots att sitsen var klädd i ett psykedeliskt batikfärgat tyg, och att gungstolen hade en hel del övrigt att önska när det gällde finish och skick så var det något som gjorde att den fick följa med mig hem. Kanske var det de rena linjerna och den vackra formen, eller så var jag bara helt enkelt sugen på lite gungeligung ;) För några dagar sedan när jag skulle börja göra i ordning sitsen får jag se att det ju är en av våra svenska stora formgivare som ritat gungstolen. Det är ungefär som att köpa ett kinderegg för att man är sugen på choklad, och sedan upptäcka att de lagt en diamantring i ägget istället för den vanliga plastleksaken :)

Swing it heter möbel nummer fyra. Gungstolen är precis som mina andra möbler sprutlackerad, den här i blankt svart. Sitsen är ett grafiskt sammelsurium i svart och vitt av stuvbitar från Ikea och Svenskt tenn. Med finns också en bit ur min farmors svarta persianpäls och ett vackert svart band som kommer från min farfars mor, min namne doktorinnan Ida Överby.

Precis som med de andra möblerna så väntar jag några veckor med att lägga ut dem i butiken. Detta för att jag håller på att kolla upp olika fraktalternativ, och för att jag vill göra färdigt hela kollektionen först. Sneak peaken här på bloggen är exklusiv och enbart för er bloggläsare :) Känner man att man inte kan vänta till i mitten av augusti, utan att man bara måste ha någon av möblerna får man slänga iväg ett mejl till mig. Sjöbris såldes bara några timmar efter att jag lagt ut bilderna på bloggen och väntar nu på transport till Skåne.


Tack familjen Hemlin för att jag fick låna er veranda till fotograferingen!

5 kommentarer:

 1. Vilket loppisfynd! Och vad tjusigt det blev med "stuvbitarna"!

  SvaraRadera
 2. Vilken skönhet! Du är duktig du:o)

  Kram

  SvaraRadera
 3. ljuvligt vackert! kommer hålla span här, är på jakt efter de "perfekta" låga fåtöljliknande stolarna till vår hall, och har på känn att jag kommer se dem hos dig förr eller senare! :)

  SvaraRadera